Kenkien materiaali vaikuttaa kestävyyteen

Kenkiä valitessa kiinnitetään usein huomiota ainoastaan ulkonäköön, väriin ja hintaan. Ne ovat tietenkin tärkeitä kriteerejä uusia kenkiä valitessa, mutta huomioon olisi aina syytä ottaa myös kenkien materiaali. Hyvällä materiaalilla on suuri vaikutus kenkien kestävyyteen. Laadukkaat, oikeaoppisesti hoidetut ja asianmukaisesti säilytetyt kengät säilyvät vaivattomasti jopa vuosikymmeniä. Näin on etenkin harvoin käytössä olevine korkokenkien kohdalla kollikopelit netticasino.com.

Ihmisten tietämys materiaaleista on parantunut vuosien saatossa. Nykyään suurin osa kengistä on valmistettu nahasta, keinonahasta tai kankaasta. Kestävyyden lisäksi kengän materiaalilla on suuri vaikutus kengän käyttömukavuuteen. Keinonahkaiset kengät harvemmin hengittävät, joten ne hiostavat jalkoja ja pahimmassa tapauksessa hankaavat varpaiden ja jalan ihon rikki. Kostea ja hikinen iho on myös oiva alusta jalkasienen kasvulle.

Materiaalin valinta tulisi tehdä myös suomalaiset sääolosuhteet huomioiden. Tekonahka harvemmin lämmittää talvella, eivätkä mokkakengät kestä sadetta, eivät ainakaan ilman asianmukaista sadesuojausta. Eri materiaalit on hyvä opetella tunnistamaan ennen kenkäostoksille suuntaamista. Nykyiset valmistustavat ovat mahdollistaneet sen, että monia materiaaleja ei enää tunnista pelkästään koskemalla tai haistamalla. Materiaalia selvittäessä materiaalin koskettamisen lisäksi on suositeltavaa katsoa kenkien materiaalilaput ja hinta.

Aito nahka on kallista. Materiaalilapuissa taljan merkki tarkoittaa aitoa nahkaa, kun taas ilmaukset kuten “man made”, “synthetic” ja “polyurethane” viittaavat keinonahkaan. Keinonahka voi olla ulkonäöltään ja käsittelynsä ansiosta huomattavasti aidon nahan kaltainen, mutta eron huomaa nopeasti käytössä. Nahka kestää ja kestää, mutta keinonahka saattaa halkeilla, repeillä tai kovettua.

Vaikka keinonahkaa voi pitää äkkiseltään ekologisena materiaalina, sillä se ei edellytä eläimen uhraamista, on asiassa toinenkin puoli. Keinotekoisen materiaalin valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja, ja huonolaatuisen tuotteen edesauttaa osaltaan sitä valitettavaa tosiasiaa, että maailma hukkuu muovijätteeseen. Lisäksi on syytä huomioida, että kyseinen eläin on todennäköisesti menettänyt henkensä etupäässä lihatuotannon vuoksi, eikä nahkatuotteen takia. Moni kierrätyksestä, kasvis- tai jopa vegaaniruokavaliota noudattava onkin kenkäostoksilla sitä mieltä, että nahasta valmistetun tuotteen hankinta on kaikkein kestävin ja ekologisin valinta.

Kestävien materiaalien kärjessä on nahka

Kenkien kestävyyteen vaikuttaa suuresti se, missä olosuhteissa niitä käyttää. Kangaskengät voivat olla laadukkaita, mutta niiden puhtaana pitämisen vaikeuden takia niiden käyttöikä jää usein lyhyeksi. Kesähelteillä kangaskengät alkavat äkkiä lemuta, vaikka kengissä käyttäisikin varrettomia sukkia. Kangaskengät voi tietenkin pestä pesukoneessa, mutta lopputuloksena voi helposti olla hieman kutistunut, nuhjuisen näköinen kenkäpari, vaikka ne olisikin pessyt oikeaa, kenkien pesuun tarkoitettua ohjelmaa käyttäen.

Keinonahkakengät ovat yleensä edulliset, mutta niiden käyttöikä ei ole verrattavissa hieman kalliimpiin nahkakenkiin. Kumisaappaat ovat erinomainen valinta sadesäälle ja laadukkaat kumpparit kestävät vuosikymmeniä, mutta jokapäiväisiksi käyttöjalkineiksi ne eivät tietenkään sovellu.

Päivittäisessä käytössä olevien kenkien materiaalina nahka on siis ylivoimainen. Nahka ei kuitenkaan sellaisenaan kestä sadetta, lunta tai loskaa, joten eri säitä varten täytyy olla toiset kengät, tai nahka täytyy käsitellä hoito- ja suoja-aineilla, jotta sen vedenpitävyys paranee. Nahkakengät vain paranevat käytössä ja hyvällä hoidolla ne voivat kestää kovaakin käyttöä yli kymmenen vuotta.

Nahka on mielestämme paras materiaali sillä se joustaa, hengittää ja mukautuu käyttäjänsä jalkoihin. Nahkakengät tuntuvat mukavilta, etenkin silloin, kun ne on valmistettu pehmeästä, melko ohuesta nahasta. Talvikengiksi kannattaa tietenkin valita jykevämmät, paksusta nahasta tehdyt jalkineet. Suomen sääolosuhteissa paksu vuori on yleensä tarpeen, mutta Keski- tai Etelä-Euroopan lauhoissa sääolosuhteissa ei sellaista kaivata.

Ulkona liikkumiseen ja vaativimpiin olosuhteisiin sopivat parhaiten Gore-Tex-kengät. Gore-Tex on hengittävä, tuulen- ja vedenpitävä materiaali. Siitä tehdyt kengät ovat myös lämpimät, joten Gore-Texit ovat suosittuja etenkin talvikäytössä. Kyseisestä materiaalista valmistetut kengät tunnistaa erityisestä Gore-Tex-merkistä.

Nahkakengät ja Gore-Tex-kengät ovat hintaluokaltaan kalliimpia, mutta ostopäätöstä tehdessä kannattaa huomioida kenkien pitkä käyttöikä ja sen tuomat hyödyt. Gore-Texin ainoa miinuspuoli on se, ettei se ole kovin ekologinen materiaali, sillä se on valmistettu PTFE-muovista. Toisaalta vaakakupissa painaa kysymys siitä, kuinka monta keinonahkaista tai tekstiilistä valmistettua kenkää heittäisi roskiin sinä aikana, jolloin voi käyttää yhtä ostamaansa Gore-Text-kenkäparia?

Kestävyys paranee hyvällä hoidolla

Markkinoiden parhaimmatkin kengät tarvitsevat säännöllistä hoitoa, jotta ne pysyisivät hyvinä. Kengille on nykyään tarjolla lukemattomia hoitovoiteita ja -suihkeita. Nahkakengät kannattaa tarkastaa, jos ei päivittäin niin ainakin viikoittain, ja puhdistaa mahdolliset likatahrat ja pöly saman tien pois pyyhkimällä tai harjaamalla. Noin kerran kuussa nahkakengät on hyvä lankata.

Lankkaus on tärkein osa nahkakenkien hoitoa, sillä se muodostaa kengän pinnalle suojakerroksen, joka suojaa kenkiä esimerkiksi roiskeilta ja irtolialta. Lankkaus myös peittää kenkään tulleet pienet naarmut. Kastuessaan nahkakengät tulisi heti kuivata huolellisesti räteillä ja antaa niiden kuivua luonnollisesti lattialla jopa muutaman päivän ajan. Kun kengät ovat kuivuneet, voi niistä löytyä pieniä halkeamia, jotka kannattaa hoitaa pois lankkaamalla ja hoitovoiteilla.

Ensimmäisinä päivinä hoitokertoja voi olla useita, riippuen kenkien kunnosta. Kastuneisiin kenkiin ilmestyy myös suolaraitoja, joita voi häivyttää puhdistusvaahdolla. Ahkerassa käytössä olevia nahkakenkiä kannattaa tuulettaa, jotta niiden sisuksiin ei muodostuisi epämiellyttäviä hajuja. Nahkakengät tulisi myös puhdistaa huolella aina ennen säilytykseen laittoa.

Gore-Tex-kenkien puhdistus on yksinkertaisempaa. Kenkiin tarttuneen lian voi poistaa harjaamalla, haaleaan veteen kastetulla liinalla pyyhkimällä tai kenkien puhdistamiseen tarkoitetulla sienellä. Isommat liat voi pestä pois vedellä ja miedolla pesuaineella, käyttäen apuna kenkien puhdistuksessa käytettyä harjaa tai sientä. Vaikka Gore-Tex tunnetaan kestävyydestään, ei siitä valmistettujen kenkien pesemistä pesukoneessa kuitenkaan suositella.

Mikäli käytössä on laadukkaita kenkiä, pärjää säästeliäs ja kenkiään huolellisesti hoitava henkilö noin viidellä kenkäparilla. Vaikka lapsille, joiden jalka kasvaa nopeasti, joutuu hankkimaan uuden kenkäparin muutaman kuukauden välein, on heidänkin kohdallaan tärkeä suosia laadukkaita jalkineita. Hyvä lesti ja tukeva malli suojaa mahdollisten asentovirheiden muodostumiselta ja helpottaa esimerkiksi juuri kävelemään oppineen lapsen liikkumista.